Fogyás? Nem sikerül? - Mik az okai? - 1. rész

2017.09.28

Nagyon sokan kerestek már meg azzal kapcsolatban, hogy nagyon sokat mozog és a táplálkozásán is változtatott, de mégsem meg a fogyás. Ennek okairól fogsz bővebb információt kapni az egyes részek alatt. Hormonproblémák, életmód váltása, táplálkozás, lelki okok, prevenció.

Ebben a részben a hormonális problémákról kaphatsz bővebb információt:


Nagyon sokszor utáltam ráállni a mérlegre, mert nem akart lejjebb menni az a szám. Nem voltam képes közelebb kerülni az álmomhoz. Most végre elindult. Több tényező is közre játszott. De elsőként belül is rendbe kell tenni magunkat.

Több jel is mutathat arra, hogy a hormonális egyensúlyunk felborult. Itt nem csak nőkről, hanem férfiakról is szó van.

1. Folyamatos fáradtság érzete:
Lehet volt olyan, hogy akár 10 órát is aludtál, mégis fáradtnak érezted egész nap magadat. Ekkor a szervezet folyamatosan készenléti állapotban van, még alvás közben is. Így sajnos a nehéz is lesz kipihenni magunkat. Mitől lehet készenlétben? Akár gyógyszerek szedése, munkahelyi, vagy hétköznapi stressz, alacsony mozgásmennyiség...stb. Egyszerűen kibillen a mérleg nyelve. Tehát nem véletlen, hogy mindemellett az életmódunkat meg kell változtatni. Ehhez mindenképpen szakember segítségét kérjük. (Életmódtanácsadó, terapeuta, dietetikus)

2. Rossz hangulat
Nem fog menni a fogyás, ha folyamatosan lógatjuk az orrunkat. A szorongás, frusztráció, a stressz fiziológiás reakciók, súlyos hormonális zavarokat okozhatnak a szervezetben. Újra csak azt javaslom, hogy ilyenkor szakember segítéségét kérjük. (Stresszkezelési tanácsadó, Életmódtanácsadó, súlyosabb esetben orvos)

3. Emésztési problémák
Egyrészt a belső egyensúlyunk függ az emésztő szervrendszerünk épp állapotától. A bélflóránk helyreállítása már házi praktikákkal lehetséges. Továbbá minél több folyadék fogyasztása szükséges a salakanyagok kellő intenzitású távozásához. Figyelem! Nem rostos, tej vagy hasonlókra gondolok. Hanem vízre! Sok-sok vízre! A többit a szervezetünk másként dolgozza fel mint a vizet. Ez utóbbit valóban folyadékként értékeli és segíti a bejutását a sejtközötti térbe. A Rostos üdítők, levesek, tej egyes alkotóelemei miatt másként fog a szervezetünk reagálni. (Cukor, édesítők, tartósítószerek is ezekkel együtt fognak bejutni a szervezetbe). Továbbá újra javaslom egy Életmód-tanácsadó megkeresését ebben a témában is.

Továbbá a hormonegyensúlyunk felborulására kell gondoljunk az alábbi esetekben:

- hajhullás (súlyos hormonhiány)
- gyenge libidó
- cukor utáni sóvárgás
- túlzott izzadás
- folyamatos súlygyarapodás

Amennyiben ilyen esetek előfordulnak keress az órákon bizalommal és segítek a megfelelő szakember megtalálásában.

Következő cikkünkben a lelki okokról olvashatsz majd.